صندوق سلامت ثامن آمادگی دارد؛ در قالب عقود مبادلهای بهمنظور رفع مشکل نقدینگی شرکتها وام در اختیار آنها قرار دهد. از انواع خدمات مالی در این حوزه میتوان به تسهیلات قرضالحسنه، فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، جعاله، خرید دین و پیش خرید اشاره کرد. همچنین این صندوق آمادگی دارد تا طرحهای دانشبنیان را در قالب عقود نمونهسازی، تولید نیمهصنعتی و صنعتی، سرمایه در گردش و لیزینگ تأمین مالی نماید.
سرمایهگذاری خطرپذیر (Venture Capital) در طرحهای دانشبنیان موتور محرک پیشرفتهای فناورانه، ایدههای کاربردی خلاقانهای است که در ذهن کارآفرینان، مخترعان و مبتکران شکل میگیرد و با پیگیری جدی آنان در قالب کسب و کاری جدید به بار مینشیند و مفهوم کارآفرینی آغاز میگردد. اما اغلب این کارآفرینان، فارغالتحصیلان جوان و خوشفکری هستند که فاقد تجربه در سه عامل اصلی برای موفقیت در بازار رقابتی هستند. این عوامل عبارتند از: ۱- دانش و تجربه مدیریتی ۲- منابع مالی کافی ۳- بازار و مشتری که محصول حاصل از این کارآفرینی را به مصرف برساند. بسیاری از این تلاش ها برای راه اندازی کسب و کار جدید، به دلیل نبود این سه عامل، با شکست مواجه میشود. امروزه کلید حل مشکل در دست سرمایهگذارانی است که با تکیه بر شم فوقالعاده خود و با تقبل مخاطرات قابل محاسبه و یا غیرقابل محاسبه، فعالانه با کارآفرینان همراه شده و با هدف کسب سود، نقاط ضعف آنان (تجربه مدیریتی، منابع مالی کافی و بازار) را پوشش میدهند. به این سرمایهگذاران، سرمایهگذاران خطرپذیر میگویند؛ که در کشورهای توسعه یافته به یکی از حلقههای اصلی سیستم ملی نوآوری تبدیل شده است.
بنابراین یکی از روشهای مطلوب حمایت از کارآفرینان، مخترعان، مبتکران و صاحبان ایده، مشارکت در تجاریسازی طرح با صاحبان طرح بوده که ضمن حفظ مالکیت فکری طرح، صاحب طرح نیز در موفقیت یا شکست آن شریک میگردد. در این روش، ضمن حل مشکلات اخذ وام از بانک (وثیقه، باز پرداخت اقساط در زمان معین، سود از پیش تعیین شده، احتمال ایجاد مشکلات خارج از شان یک نخبه مانند زندانی شدن در صورت عدم موفقیت یا شکست طرح کارآفرین و…)، مشکلات و موانع پیشرفت طرح با همکاری و مشارکت شرکا برطرف خواهد شد و در نهایت سرمایهگذار خطرپذیر پس از به نتیجه رسیدن طرح، سهمالشرکه خود را از طریق مکانیسمی به صاحب ایده واگذار می نماید. صندوق پژوهش و فناوری سلامت ثامن نیز با بهرهمندی از تجربیات و ارتباطات خود به عنوان یک سرمایهگذار خطرپذیر، کارآفرینان را در جهت تجاریسازی یافتههای پژوهشی ایشان یاری مینماید.
ویژگیهای و شرایط سرمایهگذاری خطرپذیر:
نهادهای دولتی همواره به دنبال موسسات تخصصیای هستند كه با هزینه كمتر، خدمات تخصصی و كاربردیتری را به ایشان عرضه نمایند. یكی از این خدمات، كارگزاری توسعه كسبوكارها و پژوهشهای دانشبنیان است كه صندوق پژوهش وفناوری سلامت ثامن پتاسیل بر عهده گرفتن آن را دارد.
برخی از انواع این خدمات عبارتند از:
مدیریت وجوه اداره شده دستگاهها و ارگانهای دولتی و غیردولتی در توسعه کسب و کارهای دانشبنیان
با توجه به ساختار تخصصی و قابلیتهای صندوق پژوهش و فناوری سلامت ثامن در شناسایی، ارزیابی و سرمایهگذاری در شركتهای دانشبنیان، این صندوق آمادگی دارد تا با پذیرش عاملیت دستگاهها و ارگانهای دولتی و غیردولتی، به ارائه این خدمات به آن دستگاهها پرداخته و با انتخاب شركتهای مورد نظر، به توزیع وجوه اداره شده به این شركتها بپردازند. صندوق پژوهش وفناوری سلامت ثامن با پشتوانه مشاوره فنی برگرفته از اساتید و دانشجویان و همچنین با استفاده از كارشناسان زبده در امر ارزیابی طرح و امور شركت داری، این قابلیت را دارد تا عاملیت وجوه اداره شده آنها را برای توسعه كسب و كارهای دانشبنیان مرتبط با حوزه فعالیتشان را به عهده بگیرد.
مدیریت اعتبارات پژوهشی دستگاههای دولتی و غیردولتی در تجاریسازی ایدههای دانشبنیان و توسعه تحقیقات آنها
صندوق پژوهش و فناوری سلامت ثامن به منظور توسعه توانمندی سازمانها و دستگاههای اجرایی كشور در گسیل منابع پژوهشی آنها به سمت توسعه تحقیقات دانشبنیان، آمادگی دارد كه نسبت به عاملیت و مدیریت منابع پژوهشی دستگاهها در امور تجاریسازی و توسعه تحقیقات دانشبنیان و هم راستا با اهداف سازمانی آنها اقدام نماید.
تعریف ضمانتنامه
معمولاً کارفرمایان بهویژه کارفرماهای بزرگ و دولتی برای شرکت در مناقصه یا مزایده، عقد قرارداد و پیشپرداخت پیمانکاران ضمانتنامه مطالبه میکنند. ضمانتنامه سندی است که نهاد مالی به نفع کارفرما صادر میکند و انجام تعهدات از سوی پیمانکار را بهصورت مالی تضمین میکند.
انواع ضمانتنامه
۱- ضمانتنامه شرکت در مناقصه یا مزایده
شرکتها، سازمانها و مؤسسات دولتی معمولاً برای خرید یا فروشهای اموال خود از طریق مناقصه و مزایده و برای اجرای پروژههای خود یا تأمین خدمات موردنیاز خود از طریق مناقصه عمل مینمایند. اشخاص شرکتکننده در مناقصه و یا مزایده بایستی همراه با پیشنهاد خود ضمانتنامهای به کارفرما تسلیم نمایند تا در صورت عدم انجام تعهد خود به نفع کارفرما ضبط شود. این ضمانتنامهها را «ضمانتنامه شرکت در مناقصه یا مزایده» میگویند.
پس از بررسی پیشنهادات و تعیین برنده سایر ضمانتنامههای اخذشده از داوطلبان به آنها مسترد ولی ضمانتنامه شخص برنده تا عقد قرارداد نهایی و تسلیم ضمانتنامه دیگری به عنوان حسن انجام کار (در خصوص ایجاد پروژهها) نزد کارفرما باقی میماند. معمولاً معادل ۵% مبلغ قرارداد ضمانتنامه دریافت میشود.
۲- ضمانتنامه حسن انجام تعهدات
پس از انتخاب پیمانکار این نوع ضمانتنامه برای تضمین انجام به موقع تعهدات توسط پیمانکار و به نفع کارفرما صادر میشود؛ که در صورت عدم انجام به موقع تعهدات از سوی پیمانکار با اعلام کارفرما قبل از انقضای سررسید ضمانتنامه، صندوق مبلغ مذکور را در وجه کارفرما پرداخت نماید.
۳- ضمانتنامه پیشپرداخت
پس از انعقاد قرارداد در صورت درخواست پیمانکار و موافقت کارفرما مبلغی به عنوان پیشپرداخت جهت تقویت بنیه مالی پروژه و اجرای پروژه در اختیار پیمانکار قرار میگیرد. این مبلغ در طول اجرای پروژه به تدریج و همزمان با پیشرفت پروژه مستهلک میشود. کارفرما جهت اطمینان از هزینه کرد مبلغ پیشپرداخت در پروژه اقدام به دریافت ضمانتنامه معادل مبلغ پیشپرداخت از پیمانکار مینماید.
۴- ضمانتنامه حسن انجام کار
این ضمانتنامه به منظور اطمینان خاطر مضمونله (ذینفع) از صحت عمل پیمانکار و بازدهی پیشبینی شده کار در مدتی معین پس از انجام طرح و بهرهبرداری از آن از پیمانکار خواسته میشود و به درخواست وی توسط صندوق صادر و تا مدت معینی پس از اتمام پروژه اعتبار دارد.
۵- ضمانتنامه استرداد کسور وجهضمان
پس از پایان پروژه کارفرما برای اطمینان از صحت انجام کار پس از تحویل قطعی و تا مدت تعیین شده مبلغی (معمولاً ۱۰ درصد) از مبلغ ناخالص صورت وضعیت پیمانکار را به عنوان تضمین حسن انجام کار، کسر نموده و در حسابی نزد خود نگهداری مینماید. در صورت درخواست پیمانکار به دریافت این مبلغ کارفرما اقدام به دریافت ضمانتنامه از پیمانکار مینماید تا چنانچه مشکلی در کار انجام شده توسط پیمانکار صورت گرفت از طریق ضمانتنامه اقدام به دریافت خسارت نماید.
۶- ضمانتنامه تعهد پرداخت
یکی از تضامین مطالبه شده توسط نهادهای مالی برای پرداخت تسهیلات، ضمانتنامه تعهد پرداخت است تا چنانچه تسهیلات گیرنده از بازپرداخت تسهیلات خودداری نمود از طریق ضمانتنامه اقدام به دریافت مطالبات خود نماید. ضمانتنامه تعهد پرداخت به ذینفعی نهادهای مالی و بانکی صادر میشود.
نرخ سپرده و کارمزد
نهادهای مالی در ازای صدور ضمانتنامه برای پیمانکار مبلغی بهعنوان ودیعه (سپرده) دریافت میکنند و همچنین متناسب با زمان ضمانتنامه کارمزدی باید پرداخت شود.
نوع ضمانتنامه |
نرخ سپرده |
نرخ کارمزد |
|
حداقل |
حداکثر |
||
شرکت در مناقصه یا مزایده |
۰٫۰۰% |
۵٫۰۰% |
۲% |
حسن انجام تعهدات |
۵٫۰۰% |
۷٫۵۰% |
۲% |
حسن انجام کار |
۵٫۰۰% |
۷٫۵۰% |
۲% |
پیشپرداخت |
۵٫۰۰% |
۷٫۵۰% |
۲% |
نکته: حداقل نرخ سپرده ذکر شده مختص شرکتهای دانشبنیان است.
مزایای ضمانتنامه
- صدور در کمترین زمان ممکن
- امکان صدور ضمانتنامه با حداقل ودیعه (سپرده نقدی)
- در صورت تعامل مناسب، ضمانتنامههای شرکت در مناقصه معاف از پرداخت ودیعه (سپرده نقدی)
- دریافت حداقل تضامین جهت صدور ضمانتنامه (چک شرکت تا حد اعتباری متقاضی)
- در نظر گرفتن دانش فنی متقاضی به عنوان بخش قابل توجهی از اعتبار آن مجموعه (برای تعیین میزان حد اعتبار متقاضی)
- پذیرش شده در دستگاههای اجرایی و کارفرمایی کشور (طبق ابلاغ دستورالعمل بند خ ماده ۴ آییننامه تضمین معاملات دولتی توسط سازمان برنامه و بودجه)
فرآیند صدور ضمانتنامه از صندوق ثامن
- تشکیل پرونده در سامانه (srtf.ir)
- ارزیابی متقاضی (اهلیت، توان مالی، اعتبارسنجی، صلاحیت فنی و…)
- تعیین حد اعتباری
- اخذ مصوبه
- دریافت تضامین و عقد قرارداد
- صدور ضمانتنامه
سایر توضیحات
- میزان ودیعه دریافتی بستگی به حد اعتباری شرکت داشته و در صورت عدم پوشش حد اعتباری قابل تغییر است.
- امکان تبدیل کارمزد صدور ضمانتنامه به ودیعه و برعکس آن بر اساس ضوابط صندوق وجود دارد.
- در صورت احراز حد اعتباری شرکت، کلیه خدمات فوق با حداقل تضامین ارائه خواهد شد.
- در صورت خوشحساب بودن مجموعه و تداوم همکاری امکان پیشبینی تخفیف در ودیعه و کارمزد وجود دارد.
شیوه تمدید- ابطال ضمانتنامه
به منظور تمدید مدت ضمانتنامه به درخواست کتبی ضمانتگیرنده (کارفرما) با ذکر سررسید جدید و فراهم نمودن شرایط تمدید توسط متقاضی امکانپذیر است. لازم به توضیح است که با تمدید مهلت ضمانتنامه ودیعه و کارمزد مطابق با دوره جدید از پیمانکار دریافت میشود.
ابطال ضمانتنامه به صورتهای مختلفی از قبیل؛ خاتمه اعتبار و دوره ضمانتنامه، اعلام کتبی کارفرما مبنی بر ابطال آن و اصلاحیههای کاهش وجه ضمانتنامه انجام میشود. پس از ابطال ضمانتنامه و تسویه نهایی، ودیعه (سپرده نقدی) به پیمانکار مسترد میشود.
نکته ۱: حداکثر مدت صدور یا تمدید ضمانتنامه یکسال در هر نوبت است.
نکته ۲: درخواست تمدید یا ابطال ضمانتنامه باید قبل از سررسید موعد ضمانتنامه برای صندوق ارسال شود.